Myanmar, en haar buurlanden Thailand, Laos, China, India en Bangladesh.

Internationaal

De United Nations heeft meerde malen de regering van Myanmar veroordeeld van hun schendingen van mensenrechten en politieke vrijheid. In 2009 spoorde ze de toen regerende junta aan om dringende maatregelen te nemen om een einde te maken aan de schendingen van deze mensenrechten en humanitaire wetten in het land te nemen. Dit verzoek werd geëerd tijdens de politieke hervormingen van 2009 tot 2011  maar veel verschil had het niet gedaan want er werd niet gecontroleerd of het geweld en vervolgingen echt zijn gestopt. 

 

Buurlanden

Allereerst China die de Communistische Partij van Birma tijdens de communistische opstand ondersteunden. Maar later werd China door de regering van Myanmar beschuldigd van het steunen van opstandige groepen langs de grens. IN 2016 sluit China vrede met Myanmar en steunt ze Myanmar door vredesbesprekingen bij te staan en ook sturen ze meer soldaten naar de grens van Myanmar om die te beveiligen. 

Thailand veroordeelde eerst de regerende militaire junta en het toestaan van wapensmokkel. Maar in 1995 heeft de Thaise regering zijn grens beveiligd en stopte de ondersteuning aan de bevolkingsgroepen in Myanmar omdat Thailand een belangrijk economische deal had met de junta van Myanmar. 

De andere buurlanden van Myanmar zoals bijvoorbeeld Bangladesh doen niks en bemoeien zich er niet mee, als ze vluchtelingen onderscheppen worden ze teruggezet over de grens. Toch hebben hun wel redelijk last van dit binnenlandse conflict van Myanmar, zoals de duizenden vluchtelingen die proberen binnen te dringen wat vaak ook lukt. 

 

bron 1

bron 2