Conflict

Begin van het conflict

Het conflict is eigenlijk begonnen in het gebied Ayodhya. In het gebied Ayodhya staat een tempel die als heilig beschouwd wordt door de hindoes, maar de tempel werd door de moslims gebruikt als moskee (Babri Mosjid moskee).

Conflict rond de Babri Mosjid Moskee
Voor de hindoes was de Babri Mosjid Moskee een hele heilige plek, omdat daar volgens de hindoeïstische mythologie de god Rama is geboren. Volgens de hindoes stond er eerst een hindoe-tempel, maar die zou meer dan 400 jaar geleden verwoest zijn door moslims en vervangen zijn door de moskee. In de jaren vijftig van de 19de eeuw werden de eerste religieuze conflicten rond de Babri Moskee gedateerd. Er werd in die tijd een hek geplaatst om moslims en hindoes in de moskee van elkaar te scheiden. In 1949 verschenen in de moskee beelden van de hindoegod Rama, en hindoes gingen daar gebedsdiensten houden. Je kunt wel raden dat de moslims hier tegen waren en dus gingen protesteren. De autoriteiten sloten vervolgens de toegang tot de moskee af.  De beelden werden niet weggehaald. In de jaren 80 wilden de hindoes er een tempel bouwen om de geboorteplaats van Rama te 'bevrijden'. Zij werden gesteund door de hindoepartijen VHP en BHP. In 1986 gaf een rechter de opdracht om de moskee te openen voor hindoes. Vervolgens werd een deel van de moskee beschadigd. Er waren verschillende pogingen om het conflict door onderhandelen op te lossen, maar die mislukten. In 1991 wonnen de hindoe nationalisten van de BJP de verkiezing en namen de macht over in Uttar Pradesh (een deelstaat waarin Ayodhya ligt). De hindoe bevolking stelden dat het hindoeïsme centraal moest staan in India.

Bron 1   Bron 2   Bron 3

Op de eerste foto zie je de Babri Mosjid moskee, en op de tweede foto zie je dat de Babri Mosjid moskee wordt vernield.

Vernieling Babri Mosjid moskee
In december 1992 werd de Babri Mosjid moskee vernield. Dat leidde tot grote woede onder de moslim bevolking. Volgens de moslims was dit een actie van de BJP, maar de partij ontkende dit. Als tegenreactie vernielden de moslims de Guruvayur tempel en als tegenreactie daarop werden door de hindoes varkens in moskeeën gegooid. Zo bleven ze steeds tegenreacties op elkaar geven en werd de verhouding tussen hindoes en moslims alleen maar slechter. De sfeer in de Indiase steden was gespannen, er waren veel botsingen en er was veel onrust. Uiteindelijk leidde dit zelfs tot grotere rellen waarbij meer dan 1.000 mensen om het leven kwamen.
Bron