Verdeling terrein Ayodhya
In september 2010 werd een belangrijke beslissing genomen over de heilige grond van Ayodhya: de grond moest verdeeld worden tussen de hindoes en de moslims. Dit was een grote opluchting voor de meeste Indiërs. Het gerechtshof in Luchnow bepaalde dat het terrein moest worden gesplitst. Een derde deel gaat naar de moslimgemeenschap en de rest naar twee hindoegemeenschappen. Ook werd aan het gerechtshof gevraagd uit te maken aan welke gemeenschap de heilige plaats zelf toekomt, dus de plaats waar de Babri Mosjid stond. De hindoes hadden een kleine geïmproviseerde tempel opgericht en dat terrein mochten de hindoes behouden. Een tijd lang zal de status van de grond onveranderd blijven en krijgen de autoriteiten de tijd om het terrein te verdelen. Er is geen duidelijke winnaar of verliezer met deze uitspraak. ‘Het is een vonnis van niemand, een oplossing van niemand’, concludeerde Arnab Goswami. Zowel de hindoe- als de moslimgemeenschap kondigden aan dat ze in beroep zullen gaan. Daardoor kan het nog jaren duren voordat er een uiteindelijke uitspraak is. Dus wat het gerechtshof ook bepaald, beide gemeenschappen zullen het er niet mee eens zijn omdat ze beide vinden dat ze recht hebben op de heilige plaats Ayodhya.
Volgens moslim-vertegenwoordigers is er kort na de verwoesting van de Babri Mosjid moskee een belofte gedaan om de moskee te herbouwen en ze vonden dus dat ze hier recht op hadden. Zij willen de Babri Mosjid moskee herbouwen.
De hindoes wilden er echter een tempel bouwen en de hindoe-partij BJP eiste dat de regering de heilige plaats zelf en haar omgeving aan de hindoes overdraagt en dat de moslims maar ergens anders moesten gaan bouwen.
Maar ondanks deze belangen wil de regering graag voorkomen dat India's reputatie als multiculturele, seculiere staat opnieuw schade oploopt. Een woordvoerder van de moslims noemde het vonnis zelfs 'een stap vooruit', en een lid van een hindoe-organisatie kwam met een oproep aan iedereen, dus ook moslims, om 'het verleden te vergeten en deel te nemen aan onze nationale cultuur'. Optimisten dachten zelfs dat het vonnis de verhouding tussen hindoes en moslims zou kunnen verbeteren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb